E10 benzine, doen of niet doen?

E10 benzine, doen of niet doen?

augustus 30, 2016 0 Door Zijspannende admin

E 10E10, wat is het?
Een kleine uitleg over deze brandstof: E10 betekent dat de brandstof voor 90% uit benzine en voor 10% uit ethanol bestaat. Het toevoegen van bio-ethanol heeft als doel om de CO2-uitstoot te verlagen. Gunstig voor het milieu en gunstig voor de beurs, want de E10 is iets goedkoper dan de gewone Euro95 benzine.

Is het schadelijk voor de motor?
Steeds meer landen zijn overgeschakeld naar benzine waaraan bio-ethanol is toegevoegd. In Nederland is de benzine ook al gemengd met ca. 5% ethanol en dat levert vooralsnog weinig problemen op. Maar de samenstelling van 10% ethanol en 90% benzine (de zogenaamde E10-brandstof) geeft bij met name oudere motorfietsen problemen. De ethanol kan bepaalde rubber- en kunstofafdichtingen, keerringen en pakkingen aantasten en corrosie aan bepaalde metaaldelen veroorzaken.

Check of je motor geschikt is voor E10
Op de volgende website kun je controleren of je motor geschikt is voor E10:
http://www.e10check.nl/
Als je motor niet in het rijtje voorkomt en ouder is dan ca. 20 jaar, neem dan het zekere voor het onzekere en tank geen E10.

Alternatieven
Als je motor niet E10-proof is, kies dan indien mogelijk voor E5. Is deze niet beschikbaar, dan kan als alternatief Shell V-power, BV Ultimate en de meeste Super Plus 98 benzines (zoals van Q8, Gulf en Texaco) worden getankt.

Buitenland: vermijd brandstof waarin de vermelding E10 wordt gebruikt, vraag het bij twijfel.