Nieuwe brandstoflabels en meer ethanol in de benzine

Nieuwe brandstoflabels en meer ethanol in de benzine

oktober 14, 2018 0 Door Zijspannende admin

Nieuwe brandstoflabels en meer ethanol in de benzine: Sinds vrijdag 12 oktober staan er op de pompen en vulpistolen bij tankstations extra brandstofstickers die de soort brandstof aanduiden. Ook nieuwe voertuigen krijgen voortaan zo’n sticker om aan te geven welke brandstof voor het voertuig geschikt is (in het onderhoudsboekje en in de tankklep).

Alle tankstations in de EU, plus een aantal landen zoals Noorwegen, Turkije, Servië en Zwitserland, krijgen gestandaardiseerde stickers die de diverse soorten brandstof aanduiden.

Nieuwe brandstoflabels en meer ethanol in de benzine

Ronde, vierkante en ruitvormige symbolen

De ronde symbolen duiden altijd op benzine, de vierkante op diesel en de ruitvormige op gas. Behalve E5 bestaan er ook de benzines E10 en E85. Het getal staat voor het percentage bio-componenten. Hetzelfde geldt voor diesel. Behalve B7 zijn er ook B10, B100 en XTL. XTL is een synthetische olie en is dus niet uit aardolie vervaardigd. Bij gas geven de letters in de ruit aan om welk type het gaat.

Meer soorten brandstof

In Nederland gaan er ook meer brandstoffen aankomen. Euro95 en Super blijven bestaan, maar uiterlijk 2020 zal Euro95 meer ethanol bevatten, (maximaal 10 procent oftewel E10) in plaats van de huidige 5 procent (E5).

Risico voor je motor

Rubber, kunststof en aluminium onderdelen van motoren kunnen beschadigen door het ethanol in de E10.
Een BMW, Honda, Harley, Yamaha of Triumph van 1993 of jonger, is in elk geval geschikt voor E10.
Maar een aantal Aprilia’s, Ducati’s, Moto Guzzi’s, Kawasaki’s en Suzuki’s van jongere leeftijd niet.

Checken of je motor geschikt is voor E10, kan op www.e10check.nl.
Als alternatief kan Shell V-power, BP Ultimate en de meeste Super Plus 98 benzines (zoals van Q8, Gulf en Texaco) worden getankt.
Buitenland: vermijd brandstof waarin de vermelding E10 wordt gebruikt, vraag het bij twijfel.